A. Inledning

1. A. Inledning

Om kapitlet

Detta kapitel är resultatet av ett samarbete mellan Kunskapsnätverket för samisk hälsa och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Kapitlet är delvis fristående från resten av e-utbildningen. Om du har tagit del av kapitel 1-6 kan du på vissa platser i detta kapitel notera upprepningar. Om du inte har tagit del av kapitel 1-6 kan du vara hjälpt av de länkar som leder tillbaka till relevanta avsnitt på andra platser i utbildningen.


Kapitlet riktar sig särskilt till dig som möter barn och unga i din profession. Du kan gå igenom utbildningen själv, men vi rekommenderar att hela arbetsgruppen tar del av innehållet. Eftersom utbildningen är gratis och öppen för alla går det bra att när som helst återvända till utbildningen och dess innehåll. I slutet av kapitlet finns frågor som lämpar sig för reflektion i arbetsgruppen. 


I referenslistan återfinns länkar och andra resurser som det hänvisas till i utbildningen. 


En del av ett regeringsuppdrag

Under 2022 fick MUCF regeringens uppdrag att genomföra insatser som ska bidra till att förebygga och motverka rasism mot samer, med ett särskilt fokus på unga. Inom ramen för uppdraget har MUCF genom konsultationer, samråd och dialoger med samiska civilsamhällesorganisationer samt med samiska förvaltningskommuner och regioner sammanställt en lägesbild. 


Lägesbilden visar bland annat på ett behov av ökad kunskap om samers historia, kultur och rättigheter samt ökad kunskap om vad rasism mot samer är och hur den tar sig uttryck. Viktigt är också att unga samer bemöts bättre inom bland annat skolan och hälso- och sjukvården. Med utgångspunkt i lägesbilden, har MUCF påbörjat och genomfört ett antal insatser i samverkan med samiska förvaltningskommuner och regioner och det samiska civilsamhället. En av dessa insatser är detta kapitel.

Logotyp för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor