B. Barn och ungas rättigheter
Startsida: | Samisk kulturförståelse i vården |
Kurs: | Barn och unga |
Bok: | B. Barn och ungas rättigheter |
Utskrivet av: | Gästanvändare |
Datum: | tisdag, 3 december 2024, 18:39 |
1. Barns och ungas rättigheter
Samiska barns och ungas rättigheter
Alla rättigheter som rör barn i Sverige rör förstås också samiska barn. Men för att förstärka detta, och säkerställa att samiska barns rättigheter inte tappas bort, finns också lagar och rättigheter som specifikt rör samiska barn. De viktigaste av dessa återfinns i minoritetslagen, barnkonventionen och skollagen.
Foto: Sara Nordangård
Minoritetslagen
Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk rör rättigheter som tillfaller individer som tillhör någon av de nationella minoriteterna. Lagen lyfter särskilt barns rättigheter. Regioner, kommuner och andra förvaltningsmyndigheter ska ”särskilt främja barns och ungas möjligheter till inflytande och samråd i frågor som berör dem och anpassa formerna för detta till deras förutsättningar".
Lagen säger också att kommuner och regioner särskilt ska främja samiska barns utveckling av en kulturell identitet vilket inkluderar förmåga att använda det egna språket. Detta kan innebära:
- ett aktivt och målgruppsanpassat arbete för att tillvarata samiska barns och ungas behov och önskemål
- att bidra till att det finns arenor för samiska barn och ungdomar att träffas
- att möjliggöra för samiska barn och ungdomar att delta i samiska högtider eller ta del av centrala delar av renskötselåret
Barnkonventionen
Sedan 2020 är FN:s barnkonvention nationell lag i Sverige. I barnkonventionen beskrivs urfolksbarns särskilda rätt till sitt språk och sin kultur. Vad detta innebär för regioner och kommuner har förtydligats av FN:s barnrättskommitté i en så kallad allmän kommentar:
- samiska barn ska ha tillgång till en kulturellt hänsynstagande hälso- och sjukvård
- information om hälso- och sjukvårdstjänster ska finnas på samiska
- elevhälsa, ungdomsmottagningar och andra hälso- och sjukvårdsinrättningar ska vara lättillgängliga för samiska barn och unga
- särskilda åtgärder behövs för att samiska barn med funktionsnedsättning ska få tillgång till sina rättigheter, till exempel att åtgärder som vidtas är kulturellt hänsynstagande
- samiska barn har rätt att använda samiska språk, vilket förutsätter utbildning i och på samiska
Läs gärna mer om barnkonventionen på Barnombudsmannens hemsida. Där finns också de allmänna kommentarerna publicerade.
Foto: Sara Nordangård
Skollagen
Det finns bara fem sameskolor i Sverige, i Tärnaby, Jokkmokk, Karesuando, Kiruna och Gällivare. Samesolorna omfattar årskurs 1-6. På övriga platser i landet måste samiska barn gå i vanlig skola. I skollagen regleras samiska barns rätt till undervisning. Här framgår bland annat:
- Samiska barn har rätt till samisk förskola om barnet bor i en samisk förvaötningskommun.
- integrerad samisk undervisning kan erbjudas samiska barn om de inte kan gå i en samisk skola. Integrerad samisk undervisning innebär samiska inslag samt undervisning i samiska utöver det som faller under modersmålsundervisning.
- samiska elever ska erbjudas modersmålsundervisning. Om lämplig lärare saknas kan fjärrundervisning användas.
Många föräldrar och elever vittnar om att undervisningen i samiska inte alltid fungerar på ett bra sätt.
Tips!
På www.samer.se finns färdigt undervisningsmaterial för lärare att ta hjälp av.