G. Vad betyder detta i mötet med barn och unga?

Startsida: Samisk kulturförståelse i vården
Kurs: Barn och unga
Bok: G. Vad betyder detta i mötet med barn och unga?
Utskrivet av: Gästanvändare
Datum: tisdag, 22 oktober 2024, 08:03

1. Vad betyder detta i mötet med barn och unga?

Vikten av ökad kunskap

I intervjuer framhåller samiska ungdomar vikten av att personal inom hälso- och sjukvård har kunskap om samiska språk, identitet och kultur. Det här är något som återkommer i alla studier där samer tillfrågas om hur vården kan bli bättre för samer. Den låga kunskapsnivån är effekter av en kolonial syn på samisk kultur, vilket betyder att det inte är den enskilda vårdpersonalen som ska lastas för bristande kunskap, utan samhällsstrukturen. Genom att öka vår kunskap kompenserar vi för strukturella brister och kunskapsluckor och tar ansvar för att skapa en jämlik vård.


Att ställa kultursensitiva frågor

Genom kapitlet har Aana och Levi berättat om hu de hamnat i situationer där de känt sig tvungna att förklara samisk kultur för andra. Levi beskriver att han blir "som ett vandrande wikipedia" och det är lätt att förstå att frågor om samisk kultur kan upplevas som ansträngande och ibland påträngande. Personal inom vård och hälsa måste emellertid ställa frågor till sina patienter. För att undvika att unga samer uppfattar frågor om kultur som irrelevanta, eller främst avsedda att stilla nyfikenheten, kan man tänka på följande:


  • Förklara varför du ställer olika frågor, så att det blir tydligt för patienten.
  • Om frågorna inte är relevanta för det problem som patienten beskriver, funder över om du verkligen behöver ställa dem.
  • Träna på att ställa kultursensitiva frågor. Ett exempel på en kutursensitiv fråga är "Finns det något i din bakgrund eller i din identitet som jag kan behöva veta för att kunna hjälpa dig på ett bra sätt?" Fler exempel på kultursensitiva frågor finns i slutet av kapitel 6.

I filmen ger Anna Edmondsson, sjuksköterska och styrelseledamot i ungdomsorganisationen Sáminuorra, tips till vårdpersonal. 

 


Reflektionsfrågor


  • Hur gör du för att skapa förtroende mellan dig som yrkesutövare och unga patienter eller hjälpsökande? Tänker du på något särskilt när det gäller just samiska unga? 
  • Vad kan du och din arbetsgrupp göra för att sänka tröskeln för unga samer? Vad gör ni redan idag?
  • Vilken roll kan din arbetsplats spela för att motverka rasism och utsatthet bland unga samer?


En person i vårdkläder och en person i jeans och jacka möts. Personen i Juans har en väska över axeln med texten "Giellaskurppo. Ett samiskt språkpaket".

Foto: Sara Rönnberg


Tips!

Lär dig mer om samisk kultur på Samiskt informationscentrums hemsida: www.samer.se 

Lär dig mer om att ställa kultursensitiva frågor på Transkulturellt centrums hemsida. 


Grattis, nu är du klar med utbildningen!

Genom att ta del av denna utbildning har du tagit steg för att öka din samiska kulturkompetens. Bra jobbat! Nu är utbildningen slut.