E. Hjälpmedel i en kulturell kontext

Kultursensitiva frågor

1. Kapitel 1

Att ställa kultursensitiva frågor

Att lära sig ställa kultursensitiva frågor är ett sätt att öppna upp för samtal om kultur - om patienten vill det. Vårdpersonalen signalerar en öppenhet för att prata om kulturella aspekter, men patienten väljer själv om man vill berätta. Det är en viktig skillnad jämfört med att som vårdpersonal ställa väldigt direkta frågor om samisk kultur. Detta kan uppfattas exotifierande eller som att man som patient förväntas utbilda vårdpersonalen.


I filmen berättar Lotta Omma om hur vårdpersonal kan ställa frågor för trygga vårdmöten:

  

  


Kulturformuleringsintervju

Kulturformuleringsintervjun (KFI) är ett bra hjälpmedel för den som vill lära sig ställa kultursensitiva frågor. Kulturformuleringsintervjun är ett frågebatteri framtagen som hjälpmedel  för personal som vill förstå patienters kulturella sammanhang bättre.  


KFI ingår i den psykiatriska diagnosmanualen DSM-5 men går med viss revidering att använda även i annan vårdverksamhet. Den har översatts till nordsamiska av Sanks (Samisk nasjonal kompetensetjeneste - psykisk helsevern og rus) och till svenska av Transkulturellt centrum vid Region Stockholm. Kulturformuleringsintervjun har ursprungligen utvecklats av American Psychiatric Association.


Här är några exempel på kultursensitiva frågor hämtade ur Kulturformuleringsintervjun:


  • Vad har fört dig hit idag? (Använd det ord, uttryck eller korta beskrivning som du får som svar på frågan fortsättningsvis under samtalet.)

  • Ibland beskriver vi våra problem på ett annat sätt när vi talar med någon i vår familj, någon vän eller någon annan i vår närhet. Hur skulle du beskriva ditt problem för någon av dem?

  • Vad tror du är orsaken till att det har blivit såhär för dig? Hur tror du andra i din närhet skulle beskriva orsaken till det du söker hjälp för?

  • Finns det något i din bakgrund eller din identitet som du tycker påverkar positivt eller negativt för det du söker stöd för?

  • Vad för slags hjälp eller behandling har fungerat för dig? Vad har inte fungerat?

  • Finns det något som har hindrat dig från att söka, få eller ta emot den hjälp du behöver?

  • Vad för slags hjälp tror du skulle vara till mest nytta för dig just nu med tanke på det vi pratat om?

  • Ibland missförstår vårdpersonal och patienter varandra på grund av olika bakgrunder och olika förväntningar. Har du känt av det här och på vilket sätt? Finns det något vi kan göra för att erbjuda dig den hjälp du behöver? 

Kulturformuleringsintervjun finns att ladda ned på Transkulturellt centrums hemsida. (En länk finns i källförteckningen till detta kapitel.)


I filmen ger Marianne Gråik tips om hur vårdpersonal kan fråga om patientens språk och kulturella bakgrund: