F. Att använda tolk

När samisktalande personal saknas

1. Tolk

Det är viktigt att patienten informeras om möjligheten att få tala på sitt språk. Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk säger att samer har rätt att använda samiska i ärenden som berör dem. Lagen uppmanar regionerna att organisera sin verksamhet på ett sådant sätt att beredskap och rutiner finns för att bemöta enskilda på samiska.


När hälso- och sjukvårdspersonalen inte behärskar samiska kan vården erbjuda tolk. Det är viktigt att tolken är auktoriserad. Telefontolkning är ett bra hjälpmedel. Då förs samtalet naturligt mellan patienten och behandlaren i rummet, och tolken lyssnar till samtalet via högtalartelefon. Tolken och patienten förblir anonyma för varandra.


Tänk på att det finns flera samiska varieteter. Tillgången till tolk är extra viktigt i kontakt med dementa eller svårt sjuka som kan ha förlorat sitt andra språk - svenskan - men fortfarande kan kommunicera på sitt samiska modersmål. Ibland kan det vara så att patientens barn och barnbarn inte pratar samiska, vilket gör situationen extra komplicerad.